Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Bagi anda yang selalu pakai contact lens, pakai beberapa jam je mata jadi kering dan gatal. Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Kak Nac pun jenis yang suka pakai contact lens. Dah start pakai contact lens dari zaman sekolah menengah lagi sampai lah sekarang dah bekerja. Ada 3 cara mudah untuk anda jaga contact lens. Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

1- Pakai tak lebih 8 jam

Ya, hanya lapan jam sahaja. Kena bawa bekas contact lens dan air contact lens supaya boleh buka lepas lapan jam. Jadi rancang, waktu bila untuk anda mula pakai dan buka. Pastikan guna air contact lens yang betul, jangan sesekali guna air paip. Cuci tangan bersih-bersih sebelum dan selepas pakai contact lens.

2- Gunakan eye drop khas untuk contact lens

Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Semasa pakai contact lens, mata akan kekurangan oksigen dan kering. Jadi dropkan bila pakai contact lens selalu. Walaupun tak kering, tapi rajinkan untuk drop di mata supaya mata tak kering.

3- Pakai eye drop for tired eyes lepas buka

Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Bia mata dah penat seharian pakai contact lens, pakai eye drop yang khas untuk tired eyes. Pakai selepas contact lens dibuka. Pastikan dijadikan rutin untuk manjakan mata anda selepas seharian memakai contact lens. Sebenarnya mata dalam keadaan tertekan lepas pakai contact lens. Jadi step ini sangat penting. Kos untuk produk ini tidaklah mahal jika dibandingkan dengan mata anda yang tidak boleh diganti.

Tips : Pastikan anda memakai contact lens sebelum memakai mascara atau celak. Sebab mascara atau celak yang masuk ke dalam mata boleh membuatkan contact lens terkoyak.

Sayangi mata anda.

Klik di sini bagi anda yang nak tahu lebih lanjut mengenai Serum dan Foundation yang hasilnya flawless dan meletup dari Korea.

Sila share artikel blog NAC Cosmetics ini kepada kawan atau keluarga yang nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *