Apa kegunaan “Setting Spray” dan pentingkah dalam rutin makeup harian?

Makeup sampai berjam, tetapi cepat je cair dan tak tahan lama. Apa kegunaan “Setting Spray” dan pentingkah dalam rutin makeup harian?

Apa kegunaan "Setting Spray" dan pentingkah dalam rutin makeup?

Ada cara ke untuk bagi makeup tahan lama? Ya…sudah tentu ada cara yang selalu diguna pakai oleh makeup artist. Bagi yang bukan makeup artist pun penting untuk menggunakan setting spray supaya makeup tahan lama dan tak cair. Jom kita tengok Apa kegunaan “Setting Spray” dan pentingkah dalam rutin makeup harian?

Apa itu setting spray

Setting spray adalah produk yang disemburkan pada muka setelah selesai makeup. Ia akan membentuk lapisan perlindungan untuk mengelakkan makeup cair disebabkan peluh atau minyak di muka. Tidak kira muka anda jenis berminyak, cepat berpeluh atau kering, penting untuk ada setting spray.

Formulasi setting spray yang sesuai

Bagi kulit muka yang kering sebaiknya pilih formulasi tanpa alkohol kerana boleh mebuatkan kulit bertambah kering. Manakala bagi kulit yang beminyak cari setting spray yang oil free. Setting spray ada yang berfungsi untuk memberi effect glowing, matte look, melembapkan dan menyegarkan.

Kenapa kena pakai setting spray

Bagi ada yang memakai foundation dan terdedah kepada suhu yang ekstrim, foundation akan mudah bercapuk. Setting spray akan membantu untuk setkan foundation supaya tahan lama.

Cara menggunakan setting spray

Spray kan di muka dalam jarak 10 cm dari muka. Tutup mata anda dan spray rata ke keseluruhan muka. Tunggu sehingga kering sendiri.

Apa kegunaan "Setting Spray" dan pentingkah dalam rutin makeup?

Myth tentang setting spray

Kulit saya berminyak dan cepat berpeluh, setting spray ni macam air. Takut cepat cair dan makeup bercapuk. SALAH! Anda kena pilih formulasi yang sesuai dengan kulit anda, setting spray akan bantu untuk makeup tahan lama.

Jadi sudah tahu kepentingan setting spray dalam rutin makeup anda?

Produk pilihan kak Nac semestinya Makeup Forever Mist&Fix yang sesuai untuk kulit kak Nac yang berminyak dan sangat sensitif. Makeup lebih tahan lama dan tak mudah cair. Kak Nac akan spray setelah selesai makeup.

Bagi anda yang ingin tahu mengenai serum NAC Cosmetics yang menghasilkan makeup lebih glowing dan foundation yang merawat masalah kulit ayngs esuai dipakai harian, klik di sini. 

Sila share artikel blog ini kepada kawan dan keluarga anda mengenai Apa kegunaan “Setting Spray” dan pentingkah dalam rutin makeup harian?

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *