2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

Jika anda jenis yang mempunyai jerawat yang degil tumbuh di tempat yang sama, mungkin anda telah melalukan dua kesalahan utama ini. Cuba tengok 2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

Kadang-kadang jerawat yang lama belum hilang tetapi sudah tumbuh jerawat yang baru di tempat yang sama atau berdekatan. Ada sebab kenapa jerawat selalu tumbuh di tempat yang sama. Tempat-tempat yang lazim ada jerawat degil ni di pipi,dahi dan dagu. Jadi apa yang anda perlu elak lakukan. Ketahui 2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

1- Picit jerawat

Ya, picit jerawat akan menyebabkan jerawat tumbuh di tempat yang sama dan memberi kerosakan pada kulit. Macam mana boleh rosak? Bila anda picit, memang akan keluar nanah pada kulit dan anda berasa lega, tapi sebenarnya anda akan menyebabkan lapisan kulit di dalam menjadi rosak dan luka. Jadi sebenarnya kulit di bahagian dalam anda mudah memerangkap bakteria dan menghasiklan jerawat kembali. Caranya, anda biarkan jerawat kering sendiri dengan hanya menyapukan ubat jerawat di luar. Walaupun mengambil masa tapi sabar. Jerawat akan kering sendiri.

2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

2- Selalu sentuh di bahagian jerawat

Bila ada jerawat di kawasan dagu misalnya, tangan anda kerapkali memegang jerawat tu. Jerawat tidak akan berkurang dengan cara menyentuh muka. Malah menyebabkan lagi teruk sebab tangan anda ada bakteria yang tak boleh dilihat dan dipindahkan ke kawasan muka. Ramai yang tak sedar akan kesalahan ini dan rasa tak salah pegang muka sesekali. JANGAN! Biarkan dan jangan tengok cermin selalu.

Jika anda nak tahu lebih lanjut serum NAC Cosmetics yang patut dipakai sebelum makeup untuk mencegah jerawat naik dan foundation merawat NAC Cosmetics yang sesuai untuk kulit berjerawat, sila klik di sini.

Sila share artikel blog NAC Cosmetics kepada kawan dan keluarga anda yang mempunyai jerawat degil mengenai 2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *