Hilangkan bau badan dengan 2 bahan ini secara semulajadi!

Bau badan berpunca dari peluh yang bercampur dengan bakteria di permukaan kulit. Masalah ini boleh menyebabkan anda berasa tidak selesa di khalayak ramai. Bagi anda yang mempunyai masalah bau badan, jangan khuatir, anda boleh hilangkan bau badan dengan 2 bahan ini secara semulajadi!

Hilangkan bau badan dengan 2 bahan ini secara semulajadi!

Ini resepi untuk menghilangkan bau badan dan sekaligus mewangikannya secara semulajadi.

Bahan-bahan

  • 3 batang serai
  • 2 daun pandan
  • 2 mangkuk air

Cara-cara

Jom ikuti langkah-langkah membuat air rebusan ini.

1. Potong atau titikkan serai dan pandan.

2. Masukkan serai dalam periuk yang dah diisi air. Didihkan serai sampai wangi.

3. Kemudian masukkan daun pandan. Didihkan selama 2 minit dan tutup periuk.

4. Jangan buka tutup periuk bagi mengelakkan semua wangian meruap ke persekitaran. Bila dah agak-agak suam, dah bolehlah minum seperti biasa.

Anda boleh minum air rebusan ini setiap hari. Rasanya tawar dan tidak pahit seperti minuman herba yang lain. Kalau anda ingin keluarkan angin di badan, boleh tambahkan halia yang dihiris.

Ini sebagai langkah alternatif bagi mereka yang tidak mahu menggunakan deodoran yang mempunyai kimia yang boleh menyebabkan kanser payudara. Kurangkan mengambil makanan yang berbau seperti bawang, petai, jering dan lain-lain.

Jangan lupa untuk kongsikan petua dari NAC Cosmetics di atas jika bermanfaat kepada ramai pembaca di luar sana, terutamanya mereka yang banyak berpeluh dan kurang konfiden akibat masalah ini. Selamat mencuba!

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan produk NAC Cosmetics yang diformulasikan di Korea yang sesuai dengan kulit orang Asia, klik di sini.

Continue Reading

Cara untuk merahkan dan melembapkan bibir secara semulajadi

Bibir merah menjadi idaman setiap wanita. Bibir anda gelap dan kusam? Ketahui cara untuk merahkan dan melembapkan bibir secara semulajadi.

Cara untuk merahkan dan melembapkan bibir secara semulajadi
Bibir selalunya menjadi gelap kerana terdedah kepada matahari, perbuatan merokok, kerap memakai lipstick dan juga keturunan. Seeloknya anda skrub bibir 2 kali seminggu. Paling penting untuk memakai lipbalm ketika tidu dan juga ketika keluar rumah. Kemudian, kena rajin lakukan mask di bibir. Bagaimana? Lihat cara untuk merahkan dan melembapkan bibir secara semulajadi.

Hanya menggunakan dua bahan utama iaitu beetroot/ ubi bit dan juga madu, bibir boleh menjadi merah. Beetroot atau ubi bit memang mempunyai warna merah semulajadi. Bahkan mempunyai agen yang boleh mencerahkan bibir yang gelap.

Bahan yang diperlukan :

a. Ubi bit/ Beet root boleh didapati di Tesco/Giant

b. Madu

Cara-caranya :

Potong ubi bit secara dadu dan kecil. Campur bersama satu sudu madu. Boleh simpan di dalam peti ais untuk digunakan berterusan. Lakukan sekali setiap hari.

Jangan lupa untuk pakai NAC Cosmetics Super Flawless Serum untuk melembapkan bibir, menaikkan warna lipstick dan supaya lipstick tahan lama.

Sila share artikel blog NAC Cosmetics kepada kawan dan keluarga anda yang ingin tahu Cara untuk merahkan dan melembapkan bibir secara semulajadi.

Continue Reading

2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

Jika anda jenis yang mempunyai jerawat yang degil tumbuh di tempat yang sama, mungkin anda telah melalukan dua kesalahan utama ini. Cuba tengok 2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

Kadang-kadang jerawat yang lama belum hilang tetapi sudah tumbuh jerawat yang baru di tempat yang sama atau berdekatan. Ada sebab kenapa jerawat selalu tumbuh di tempat yang sama. Tempat-tempat yang lazim ada jerawat degil ni di pipi,dahi dan dagu. Jadi apa yang anda perlu elak lakukan. Ketahui 2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

1- Picit jerawat

Ya, picit jerawat akan menyebabkan jerawat tumbuh di tempat yang sama dan memberi kerosakan pada kulit. Macam mana boleh rosak? Bila anda picit, memang akan keluar nanah pada kulit dan anda berasa lega, tapi sebenarnya anda akan menyebabkan lapisan kulit di dalam menjadi rosak dan luka. Jadi sebenarnya kulit di bahagian dalam anda mudah memerangkap bakteria dan menghasiklan jerawat kembali. Caranya, anda biarkan jerawat kering sendiri dengan hanya menyapukan ubat jerawat di luar. Walaupun mengambil masa tapi sabar. Jerawat akan kering sendiri.

2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

2- Selalu sentuh di bahagian jerawat

Bila ada jerawat di kawasan dagu misalnya, tangan anda kerapkali memegang jerawat tu. Jerawat tidak akan berkurang dengan cara menyentuh muka. Malah menyebabkan lagi teruk sebab tangan anda ada bakteria yang tak boleh dilihat dan dipindahkan ke kawasan muka. Ramai yang tak sedar akan kesalahan ini dan rasa tak salah pegang muka sesekali. JANGAN! Biarkan dan jangan tengok cermin selalu.

Jika anda nak tahu lebih lanjut serum NAC Cosmetics yang patut dipakai sebelum makeup untuk mencegah jerawat naik dan foundation merawat NAC Cosmetics yang sesuai untuk kulit berjerawat, sila klik di sini.

Sila share artikel blog NAC Cosmetics kepada kawan dan keluarga anda yang mempunyai jerawat degil mengenai 2 sebab utama jerawat tumbuh di tempat yang sama!

Continue Reading

Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Bagi anda yang selalu pakai contact lens, pakai beberapa jam je mata jadi kering dan gatal. Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Kak Nac pun jenis yang suka pakai contact lens. Dah start pakai contact lens dari zaman sekolah menengah lagi sampai lah sekarang dah bekerja. Ada 3 cara mudah untuk anda jaga contact lens. Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

1- Pakai tak lebih 8 jam

Ya, hanya lapan jam sahaja. Kena bawa bekas contact lens dan air contact lens supaya boleh buka lepas lapan jam. Jadi rancang, waktu bila untuk anda mula pakai dan buka. Pastikan guna air contact lens yang betul, jangan sesekali guna air paip. Cuci tangan bersih-bersih sebelum dan selepas pakai contact lens.

2- Gunakan eye drop khas untuk contact lens

Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Semasa pakai contact lens, mata akan kekurangan oksigen dan kering. Jadi dropkan bila pakai contact lens selalu. Walaupun tak kering, tapi rajinkan untuk drop di mata supaya mata tak kering.

3- Pakai eye drop for tired eyes lepas buka

Nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Bia mata dah penat seharian pakai contact lens, pakai eye drop yang khas untuk tired eyes. Pakai selepas contact lens dibuka. Pastikan dijadikan rutin untuk manjakan mata anda selepas seharian memakai contact lens. Sebenarnya mata dalam keadaan tertekan lepas pakai contact lens. Jadi step ini sangat penting. Kos untuk produk ini tidaklah mahal jika dibandingkan dengan mata anda yang tidak boleh diganti.

Tips : Pastikan anda memakai contact lens sebelum memakai mascara atau celak. Sebab mascara atau celak yang masuk ke dalam mata boleh membuatkan contact lens terkoyak.

Sayangi mata anda.

Klik di sini bagi anda yang nak tahu lebih lanjut mengenai Serum dan Foundation yang hasilnya flawless dan meletup dari Korea.

Sila share artikel blog NAC Cosmetics ini kepada kawan atau keluarga yang nak tahu bagaimana bagi contact lens tahan lama dan tak sakit?

Continue Reading

Ketahui 5 penyebab jerawat supaya anda dapat atasinya dengan baik!

Jerawat naik di wajah sudah tentu merisaukan anda. Ketahui 5 penyebab jerawat naik di muka supaya anda dapat atasinya dengan baik.

Ketahui 5 penyebab jerawat supaya anda dapat atasinya dengan baik!

Melalui ujikaji yang dijalankan di US, boleh dirumuskan ada 5 penyebab jerawat. Kak Nac juga ada pengalaman jerawat naik dengan mendadak. Kena kenalpasti punca dan cuba elakkan. Ketahui 5 penyebab jerawat supaya anda dapat atasinya dengan baik!

1 – Faktor hormon

Kebiasaanya jerawat berlaku pada usia anda menginjak dewasa, 20 an dan ada juga ketika hampir menopause. Ini kerana pada ketika ini, hormon jadi tidak seimbang.  Pengambilan pil perancang juga boleh mempengaruhi faktor hormon. Jika anda dapati jerawat anda naik disebabkan oleh hormon, boleh berjumpa dengan dermatologist untuk rawatan selanjutnya.  Jerawat disebabkan hormon boleh berlanjutan sehingga bertahun jika anda tidak atasinya dengan baik.

2 – Faktor pemakanan

Jika anda selalu makan makanan manis, bersusu dan bergoreng, elakkan atau kurangkan untuk seketika. Makanan seperti ini akan menggalakkan pertumbuhan jerawat. Contoh makanan yang perlu di elakkan adalah coklat, susu lembu, kacang, ayam goreng, gula-gula dan lain lain lagi. Ini yang disarankan oleh doktor kak Nac dan kak Nac elakkan hampir dua tahun tak makan makanan bersusu. Hasilnya kulit lebih bersih. Jadi kena ada disiplindalam pemakanan kalau nak kulit yang cantik.

3 – Kosmetik yang tidak sesuai

Jika anda memakai sesuatu produk kosmetik dan menyebabkan jerawat naik dengan mendadak, terus berhenti dari memakai produk itu. Walaupun harga mahal, better safe than sorry. Kak Nac kenal pasti penyebab ketiga nilah yang menyebabkan kak Nac naik jerawat sehingga makan bertahun. Menyesal pun ada awal-awal bila naik tapi tak nak stop. Bila jerawat dah teruk, nak stop dah tak ada guna. Ada juga yang awal-awal pakai cantik, tapi bila stop naik dengan mendadak. Check betul-betul produk yang anda pakai dan pastikan selamat.

Ketahui 5 penyebab jerawat supaya anda dapat atasinya dengan baik!
Kak Nac mula naik jerawat pasir di pipi
Ketahui 5 penyebab jerawat supaya anda dapat atasinya dengan baik!
Jerawat pasir naik di dahi kak Nac

4 – Persekitaran yang kotor

Ini bagi yang duduk bujang, selalunya cadar atau tilam tak berjemur atau tidak ditukar. Setiap hari bila kita tidur, sel kulit mati akan tertanggal. Semakin lama anda biar tak bercuci, maka akan menyebabkan pertumbuhan bakteria. Jadi, bila anda tidur, bakteria akan berpindah ke muka. Selalunya boleh dilihat jika jerawat naik di pipi. Tandanya anda kena tukar cadar dan tilam lagi kerap. Buka tingkap di bilik supaya ada pengudaraan yang baik.

5 – Kurang tidur atau stress

Bagi anda yang selalu balik lewat malam, lambat tidur, ini boleh jadi punca kepada pertumbuhan jerawat. Pada pukul 11 hingga 3 pagi, badan tengah hasilkan hormon yang bagus. Jika anda tidak tidur dalam masa ni, maka lagi senang untuk naik jerawat. Bila tidur tak cukup, badan akan jadi stress. Cuba masuk ke bilik tidur awal, supaya anda dapat lelap lebih awal. Kalau dulu masa muda mungkin tidur lambat tidak menyebabkan jerawat, tetapi bila lebih dewasa, badan akan bertukar hormon.

Kenalpasti penyebab kepada  jerawat naik di muka supaya anda dapat atasinya dengan baik. Jadi, yang mana satu yang penyebab jerawat anda?

Untuk info lanjut mengenai foundation NAC Cosmetics yang bukan hanya menutup cela tetapi merawat kulit berjerawat, sila klik di sini.

Sila share artikel blog ini  “Ketahui 5 penyebab jerawat naik di muka supaya anda dapat atasinya dengan baik” kepada kawan dan keluarga anda.

 

 

Continue Reading

Penting ke pakai sunblock sebelum keluar rumah?

Anda selalu keluar rumah tanpa pakai sunblock? Nampak macam okay je tak ada kesan. Penting ke pakai sunblock sebelum keluar rumah ni?

Selalu bila pergi pulau je saya beria pakai kak Nac. Kadang-kadang dah sampai, terlupa nak letak pun. Saya pergi office tak pakai pun, sebab kejap je kena panas lepas tu masuk aircond dah. Rata-rata ini respon kak Nac dapat bila tanya pakai sunblock tak bila keluar rumah. Jadi. penting ke pakai sunblock sebelum keluar rumah?

1 – Tak kira cuaca mendung ke panas ke, hari hujan ke, WAJIB pakai sunblock!

Kenapa ya? Sebenarnya sunblock ni bukan untuk melindungi dari cahaya matahari je tetapi nak melindungi kita dari sinar UV yang berbahaya. Lapisan ozon kita makin nipis, jadi sinar UV tu dah sampai ke permukaan bumi terus kat kulit. Sinar UV ni bila kena kulit akan menyebabkan kulit rosak dan akhirnya membawa kepada kanser kulit. Jadi sebenarnya fungsi sunblock bukan nak jaga kulit bagi putih je, tapi untuk elak penyakit kulit yang berbahaya.

2 – Pastikan sunblock anda ada spf yang mencukupi

Sun Protection Factor (SPF) adalah ukuran yang digunakan untuk menentukan seberapa lama sinar matahari akan ‘membakar’ kulit Anda. Contohnya, selalunya dalam 10 minit kulit anda dah rasa terbakar dari matahari, tapi bila pakai sunblock spf 15, kulit hanya akan mula terbakar selepas 150 minit kemudian. Jadi spf berapa yang sesuai? Mengikut kajian, spf 30 ke ats sudah mencukupi untuk melindungi kulit anda. Tapi perlu di ulang pakai selepas 4 jam. Tak semestinya lagi tinggi sunblock lagi bagus,  untuk kulit wajah spf 30 dah cukup dan tak menyebabkan liang pori-pori tersumbat.

3 – Sebaiknya pilih yang waterproof

Ya bila waterproof, lagi lama sunblock melindungi kulit anda. Bagi anda yang rasa sunblock menyebabkan kulit berminyak atau jerawat, kak Nac cadangkan cari sunblock yang memang khas untuk wajah dan juga oil free.

Ingat, sunblock tu penting terutama sekali kita yang duduk di kawasan yang sangat terik. Kesannya bila anda dah berumur akan naik jeragat, pigementation dan juga parut jadi hitam.

Untuk info mengenai foundation merawat NAC Cosmetics yang mempunyai spf35 yang boleh menghalang 97 peratus SInar UV dari kulit, sila klik di sini.

Sila share blog artikel mengenai “Penting ke pakai sunblock sebelum keluar rumah?” kepada kawan dan keluarga anda.

Continue Reading

3 tips kecantikan mudah maafaatkan cuti perayaan

Anda tidak kemana-mana untuk cuti perayaan? Manfaatkan hari anda dengan 3 tips kecantikan mudah maafaatkan cuti perayaan.

Anda ada masa yang lebih di rumah dan tiada planning untuk keluar? Amalkan 3 tips kecantikan mudah maafaatkan cuti perayaan.

  1. Pakai mask

3 tips kecantikan mudah maafaatkan cuti perayaan

Inilah peluang anda untuk pakai mask. Lakukan sendiri di rumah atau beli sahaja mask yang sesuai dengan kulit anda. Jika anda ada masa lebih, letakkan lama sedikit sambil buat kerja lain di rumah. Bukan sahaja pakai mask dikulit wajah tetapi juga di bahagian mata supaya anda nampak lebih fresh.

2. Rendam kaki dalam air

3 tips kecantikan mudah maafaatkan cuti perayaan

Ya, ambil sebesan air diletakkan bersama sedikit garam. Rendamkan kaki anda selama 20 minit. Kesian kaki anda dah bekerja keras, pakai tumit tinggi lagi. Inilah peluang untuk rehat secukupnya. Kaki pun kena jaga juga dan dengan rendam kaki dalam air garam boleh membuang toksin dalam badan.

3.  Minum jus buah-buahan

3 tips kecantikan mudah maafaatkan cuti perayaan

Kalau anda ada buah-buahan di rumah seperti epal, oren, pisang dan sebagainya. Blend kan buah-buahan dan tambah sedikit madu. Jus boleh menolong anda membuang toksin dalam badan dan menguruskan badan. Bahkan jus buah-buahan dapat memberi nutrien dalam badan. Minum ketika bangun tidur.

Untuk info lanjut mengenai foundation NAC Cosmetics yang mudah untuk dipakai dan jimat masa bersiap, sila klik di sini.

Sila share artikel ini kepada kawan dan keluarga anda blog tentang 3 tips kecantikan mudah maafaatkan cuti perayaan.

Continue Reading

Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri

Baking soda di dapur selalu dibiarkan sahaja selepas buat kek. Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri.

Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri

Wanita sekarang ni nak maintain kecantikan memerlukan kos yang tinggi. Kosmetik, skincare, salon dan macam-macam lagi untuk nampak cantik. Sebenarnya ada banyak barang di dapur anda yang terbukti berkesan untuk jimatkan kos anda dalam mecantikkan diri.  Ketahui 5 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri.

1. Hilangkan jerawat

Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri

Ya betul! Baking soda boleh dibuat mask untuk hilangkan jerawat dengan cepat dan mudah. Campurkan baking soda dengan madu, buat seperti pes, letakkan di muak selama 15 minit. Amalkan 2 kali seminggu. Hasilnay, gebu dan flawless.

2. Putihkan gigi

Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri

Baking soda dicampurkan sedikit dalam ubat gigi anda. Ia bertindak menanggalkan kotoran di gigi. Lakukan setiap hari. Hasilnay gigi lagi putih berseri. Tak perlu nak pergi laser putihkan gigi. Bagi yang nak berkahwin tu, amalkan 3 bulan sebelum kahwin.

3. Lembutkan tapak kaki

Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri

Jika anda ada permukaan bawah kaki yang kasar, campurkan 2-3 sudu baking soda ke dalam sebesen air suam. Biar selama 20 minit. Gosokkan kaki anda dengan baking soda. Kaki akan kelihatan lebih putih dan mulus.

4. Lebatkan rambut

Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri

Rambut semakin menipis? Selalunya rambut wanita ni banyak gugur. Jadi, anda campurkan baking soda di dalam syampu rambut dalam satu sudu kecil teh. Tak perlu banyak. Cara ini terbukti berkesan, bahkan ada juga yang hanya cuci rambut dengan baking soda, ahsilnya rambut jadi lebih sihat dan berkilat.

Untuk info lanjut mengenai foundation merawat NAC Cosmetics yang memutihkan kulit dengan menggunakan bahan natural, sila klik di sini.

Sila share artikel ini kepada kawan atau keluarga anda blog mengenai “Ketahui 4 tips menggunakan baking soda untuk kecantikan diri”.

Continue Reading

5 tips berkesan hilangkan jerawat pasir di dahi dan pipi

Jerawat pasir adalah bintik kecil yang terhasil dari minyak dan bakteria. Ketahui 5 tips berkesan hilangkan jerawat pasir di dahi dan pipi.

5 tips berkesan hilangkan jerawat pasir didahi dan pipi

Bagi anda yang biasa picit jerawat pasir, akan ada nasi yang sebenarnya terhasil sbb berlebihan minyak di muka. Selang beberapa hari, jerawat pasir akan naik balik malah bertambah banyak. Beza jerawat pasir dan bernanah ialah jerawat pasir akan berada di tempat ia tumbuh dan tidak hilang manakala jeawat nanah akan mengecut dan masak. Jadi, ada 5 tips berkesan hilangkan jerawat pasir didahi dan pipi.

  1. Kenalpasti produk muka anda yang terlalu berminyak dan tidak sesuai di muka

Kak Nac sendiri pernah naik banyak sangat jerawat pasir di dahi. Semakin hari semakin banyak. Bila jumpa doktor, doktor tanya apa produk yang kak Nac selalu pakai. Kak Nac bagitau satu-satu dan doktor cadangkan cuba berhenti satu pada satu masa untuk tengok mana yang buat kulit jadi berminyak. Jadi kak Nac ikut nasihat doktor. Rupa-rupanya, argan oil yang kak Nac pakai setiap malam terlalu banyak mineral yang tidak sesuai dengan kulit kak Nac menyebabkan kulit naik jerawat pasir. Jadi, sebaiknya anda kenalpasti rutin produk apa yang anda pakai sebenarnya tidak sesuai untuk kulit.

2. Pakai produk yang diformulasikan secara oil free

Jerawat pasir terhasil di sebabkan minyak yang berlebihan. Sebab tu bila anda picit jerawat pasir akan ada nasi. Sebaiknya cari produk yang diformulasikan oil free. Jika kulit anda terlalu kering, gantikan salah satu produk seperti toner atau moisturiser dengan formulasi untuk kulit sensitif. Tidak semestinya cleanser-toner-moisturiser anda harus formulasi oil free. Cuba satu-satu sehingga jumpa yang sesuai dengan kulit anda.

3. Pastikan cadar atau sarung batal anda ditukar setiap minggu

Sebab kulit muka kita akan berminyak ketika tidur, jadi minyak akan terlekat di sarung bantal dan cadar. Bila kita tidur di tempat yang sama, bakteria akan mula membiak di kulit muka. Disiplinkan diri untuk tukar setiap minggu.

4. Gunakan mask jenis clarifying

5 tips berkesan hilangkan jerawat pasir didahi dan pipi

Mask jenis clarifying selalunya adalah clay mask. Ketahui bahawa clay mask ini berfungsi untuk menyerap minyak dan kotoran dari liang-liang roma. Bagi kak nac yang bekerja dan tiada masa untuk melakukan mask dibuat sendiri, jadi ini alternatif yang terbaik. Hanya letak dimuka dan tunggu sehingga kering dan bilas. Lakukan 3 kali seminggu.

5. Makan Vitamin A

Vitamin A bagus untuk membantu menyembuhkan kulit dan mencegah bakteria. Ada dijual di farmasi dan makan mengikut dos yang ditetapkan. Setelah anda dapati kulit muka anda sudah pulih, kurangkan dos dan hanya ambil ketika jerawat naik kembali. Vitamin A tidak baik untuk dimakan secara berterusan dalam jangka masa panjang. Hanya ketika jerawat anda naik.

Penting untuk tahu jika anda hanya lakukan salah satu dari cara di atas, kemungkinan untuk Jerawat pasir hilang sangat susah. Jadi amalkan kesemua tips di atas jika anda benar-benar ingin hilangkan terus dari kulit.

Untuk info lanjut mengenai foundation merawat yang Kak Nac pakai ketika masih bejerawat pasir iaitu NAC Cosmetics, sila klik di sini. Kak nac juga akan berkongsi dengan anda lebih tips untuk hilangkan jerawat pasir.

Sila share artikel ini kepada kawan atau keluarga anda blog mengenai 5 tips berkesan hilangkan jerawat pasir didahi dan pipi.

Continue Reading

5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita

Ulam merupakan amalan turun-temurun dari nenek moyang kita. Ketahui 5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita.

Ulam merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah, dicelur, atau direbus sebelum dimakan bersama nasi. Ulam juga biasanya dimakan bersama dengan budu, cencaluk, atau sambal belacan. Ketahui 5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita.

Ulam pegaga

5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita

Ulam pegaga telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba yang dapat menbantu kecerdasan akal kanak-kanak. Khasiat pegaga yang dikenali ialah untuk merawat masalah tekanan darah rendah dan awet muda. Selain itu, ia juga dapat menjadi penawar alahan, merawat asthma dan sesak nafas, anti kanser, penawar batu karang, kencing berdarah, ulser dan merawat cirit birit.

Petai dan Jering

5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita

Petai dan jering boleh dikategorikan sebagai makanan yang berbau namun khasiat yang terkandung di dalamnya sangat mengagumkan. Menurut kajian saintifik, petai dan jering mengandungi protein lapan peratus lebih tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain dan mempunyai karbohidrat, air, kalsium, fosforus, zat besi, Vitamin A, B1, B2 dan C. Petai dan jering juga dikatakan baik untuk sistem penghadaman, merawat penyakit kencing manis, penyakit jantung dan membantu mencuci buah pinggang.

Kangkung

5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita

Kangkung adalah ulaman yang tumbuh meliar di kawsan yang lembap dan terkenal menyembuhkan penyakit buasir, mengubati penyakit susah tidur malam serta membantu merawat migrain. Dari segi kecantikan pula, kangkung dapat melebatkan rambut anda.

Peria

5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita

Peria merupakan ulam yang banyak diujikaji oleh dunia perubatan moden. Rasa pahit Peria Katak disebabkan oleh kandungan kuinin yang tinggi. Menurut kajian perubatan Barat, peria dapat meningkatkan sel imun dalam tubuh serta mengurangkan paras gula bagi pesakit kencing manis.

Ulam Raja

5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita

Ulam yang menjadi favourite kak Nac sejak kecil lagi. Ia digunakan secara tradisi untuk memperbaiki peredaran darah dan mencuci darah, serta untuk menguatkan tulang. Bahkan, ulam raja empunyai keupayaan antioksida (AEAC) yang amat tinggi. Ternyata ulam raja sesuai untuk awet muda.

Untuk info lanjut mengenai foundation merawat NAC Cosmetics yang menggunakan ekstrak-ekstrak semulajadi, sila klik di sini.

Share artikel ini kepada kawan dan keluarga anda blog mengenai 5 jenis ulam untuk rahsia awet muda dan kekal jelita.

Continue Reading